ITALTAAL GOUDA ITALIAANSE TAALCURSUSSEN

LEZINGEN & CURSUSSEN ITALIAANSE KUNST


NAJAAR 2018


Lezing: Rubens & Italië (expo museum Boijmans)


Begin september opent de grote najaarstentoonstelling "Pure Rubens" in het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen. Rubens, de meesterschilder van de Vlaamse Barok, leefde vanaf 1600 een aantal jaren in Italië en liet zich daar inspireren door de werken van grote kunstenaars als Titiaan, Caravaggio en Tintoretto. Welke Italiaanse kunst-invloed is terug te zien in Rubens eigen schilderijen die hij sinds zijn Italiaanse tijd gemaakt heeft? Door het volgen van deze lezing krijgt u een duidelijk beeld van "de italiaanse Rubens" en bent u ook goed ingeleid in de werken die op de bijzondere najaarsexpositie in Rotterdam te zien zijn. Hoo-Man is verbonden aan Boijmans als rondleider en spreker in het museum. Bij Italtaal kan hij nu ook in Gouda de lezingen geven die hij normaliter in de rotterdamse en haagse musea geeft waar hij aan verbonden is.

Datum: woensdag 17 oktober, 9.30 - 11.30 uur

Lokatie: Mozaïek (Bachstraat 3, Gouda)

Spreker: Hoo-Man Chan M.A.

Kosten: 14,00 euroLezing: Da Vinci's schilder- & tekenkunst (expo Teylers Museum)Leonardo da Vinci gaf als een van de eersten de expressie weer van emoties in de gezichten van mensen. Niet alleen is dit in de wereldberoemde "Mona Lisa" te zien maar ook in heel veel andere schetsen en tekeningen door deze knappe kunstenaar van de Italiaanse Renaissance. In 2019 is het vijfhonderd jaar geleden dat Da Vinci is overleden en zullen overal ter wereld tentoonstellingen worden georganiseerd. Het Haarlemse Teylers Museum trapt begin oktober de reeks af met een expositie waarop zo’n 30 tekeningen van de meester te zien zullen zijn! Met ook al zoveel werken van tijdgenoten erbij wordt voor ons zichtbaar gemaakt wat een pionier Da Vinci was die ver voor zijn tijd vooruit was. In deze lezing zal Hoo-Man zowel de tekeningen van de meester als absolute hoogtepunten uit diens geschilderde oeuvre bespreken en voorzien van verhelderende toelichting.

Datum: zondag 4 november, 13.30 - 15.30 uur

Lokatie: Mozaïek

Spreker: Hoo-Man Chan M.A.

Kosten: 14,00 euroCursus: Italiaanse Renaissance-kunst


De glorie-tijd van de Italiaanse kunst begint in de eerste helft van de 15de eeuw, met het werk van Masaccio en Uccello. In de hoge vlucht die de Italiaanse kunst dan neemt, klinken namen als Da Vinci, Michelangelo, Rafaël en Titiaan. In de Europese kunstwereld van de 15de en 16de eeuw domineren de Italiaanse schilders door het hoge realiteitsgehalte van hun voorstellingen, de perspectivische scherpte, en de uitdrukking van menselijke emoties. In deze cursus wordt u ingeleid in de wereld van de Vroeg-Renaissance en Hoog-Renaissance, waarin prachtige werken van vele Italiaanse schilders het beeld geven van de mens in zijn waardigheid en zijn kracht.

Data: woensdagen 14 & 21 & 28 november, 9.30 - 11.30 uur

Lokatie: Mozaïek

Docent: Hoo-Man Chan M.A.

Kosten: 40,00 euroVOORJAAR 2019


Lezing: Caravaggio en de Utrechtse caravaggisten (expo Centraal Museum)


De schilderijen van de Italiaanse schilder Caravaggio waren tijdens diens leven al een enorme sensatie. Sinds de uitgebreide Nederlandse kennismaking met zijn werk in 2006 in het Rijksmuseum, trekt Caravaggio's werk ook heden ten dage de aandacht van kunstliefhebbers in ons land. Vanaf december 2018 zal in een grote expositie in het Centraal Museum de Italiaanse barok-schilder in het middelpunt staan. Het Utrechtse museum vult diens werk aan met de mooiste schilderijen van de bekende "Utrechtse caravaggisten".

In totaal zullen er 70 werken te zien zijn, waarvan er een kleine vijftig afkomstig uit internationale collecties. Maar hoogtepunt van de tentoonstelling zal een groot schilderij van Caravaggio zijn die het museum heeft weten geleend te krijgen van het Vaticaan: "De graflegging", die voor het eerst in Nederland te zien zal zijn. Na het volgen van deze lezing door Hoo-Man bent u goed ingeleid op het werk van Caravaggio en de Utrechtse caravaggisten waardoor u nog meer genieten kunt van uw eventuele bezoek aan de tentoonstelling.


Datum: zondag 20 januari, 13.30 - 15.30 uur

Lokatie: Mozaïek

Spreker: Hoo-Man Chan M.A.

Kosten: 14,00 euroCursus: Italiaanse Barok-kunst


Caravaggio is een van de eerste schilders van de Italiaans Barok-kunst. Deze Europese stijlperiode is in de Italiaanse hoofdstad ontstaan, en heeft prachtige kunstwerken voortgebracht die de kerken, villa's en straten van Rome en andere steden opsieren. Bekende Italiaanse Barokkunstenaars zijn Guido Reni, Carracci en Bernini, en laatstgenoemde heeft o.a. de Trevi-fontein ontworpen en meegewerkt aan het hart van het Vaticaan. Barokke architektuur is dramatisch, barokke sculpturen ogen krachtig, en barokke schilderijen zijn vol van allure. Waardoor is die barokke bravoure en vitaliteit ontstaan? En hoe heeft het zich verder ontwikkeld? Aan de hand van vele prachtige kunstafbeeldingen van Italiaanse kunstenaars die in de drie lessen de revue passeren, wordt antwoord gegeven op die vragen.

Data: woensdagen 30 jan. en 6 en 13 februari, 9.30 - 11.30 uur

Lokatie: Mozaïek, Gouda

Docent: Hoo-Man Chan M.A.

Kosten: 40,00 euroLezing: Caspar van Wittel's "Veduta's" (expo museum KAdE)


Caspar van Wittel was begin 18de eeuw in Italië een gevierd kunstenaar, maar onbekend in Nederland, in eigen land. Vanaf januari zijn er circa 40 schilderijen en 15 tekeningen van Van Wittel te genieten in de Amersfoortse Kunsthal KaDE. De stadsgezichten waar Van Wittel een specialist in werd, de "Vedute", zijn er tezamen met schilderijen van Nederlandse voorlopers en Italiaanse navolgers te zien. Die navolgers waren niet de minste geringste: Canaletto, Bellotto en Guardi vierden in navolging van Van Wittel grote triomfen. In deze lezing wordt u goed ingeleid in de kunstzinnige rijkdom van Van Wittel en de andere grote veduta-schilders, waardoor u goed voorbereid de tentoonstelling kunt genieten!

Datum: woensdag 13 maart, 9.30 - 11.30 uur

Lokatie: Mozaïek, Gouda

Spreker: Hoo-Man Chan M.A.

Kosten: 14,00 euro