ITALIAANSE TOP KUNSTDe twee meest vermaarde perioden uit de Italiaanse kunstgeschiedenis, zijn onmiskenbaar de Renaissance en de Barok . Vanaf de tijd van Leonardo da Vinci (Mona Lisa) tot Bernini (Petrus&Paulus-kerk van het Vaticaan) hebben de beste Italiaanse kunstenaars de prachtigste ikonische werken van Europa gecreeërd. In twee cursussen over die twee kunstperioden hoort, ziet en geniet u van het beste van de Italiaanse kunst.


Cursus Italiaanse Renaissance-kunst


De glorie-tijd van de Italiaanse kunst begint in de eerste helft van de 15de eeuw, met het werk van Masaccio en Uccello. In de hoge vlucht die de Italiaanse kunst dan neemt, klinken namen als Da Vinci, Michelangelo, Rafaël en Titiaan. In de Europese kunstwereld van de 15de en 16de eeuw domineren de Italiaanse schilders door het hoge realiteitsgehalte van hun voorstellingen, de perspectivische scherpte, en de uitdrukking van menselijke emoties. In de 3 lessen van deze cursus wordt u ingeleid in de wereld van de Vroeg-Renaissance en Hoog-Renaissance, waarin prachtige werken van vele Italiaanse schilders het beeld geven van de mens in zijn waardigheid en zijn kracht.

Kosten: 45 euro

Lesdata: 3 woensdagmiddagen 14.00 - 16.00 uur, vanaf 18 januari 2023


Cursus Italiaanse Barok-kunst


Caravaggio is een van de eerste schilders van de Italiaans Barok-kunst. Deze Europese stijlperiode is in de Italiaanse hoofdstad ontstaan, en heeft prachtige kunstwerken voortgebracht die de kerken, villa's en straten van Rome en andere steden opsieren. Bekende Italiaanse Barokkunstenaars zijn Guido Reni, Carracci en Bernini, en laatstgenoemde heeft o.a. de Trevi-fontein ontworpen en meegewerkt aan het hart van het Vaticaan. Barokke architektuur is dramatisch, barokke sculpturen ogen krachtig, en barokke schilderijen zijn vol van allure. Waardoor is die barokke bravoure en vitaliteit ontstaan? En hoe heeft het zich verder ontwikkeld? Aan de hand van vele prachtige kunstafbeeldingen van Italiaanse kunstenaars die in de 3 lessen de revue passeren, wordt antwoord gegeven op die vragen.

Kosten: 45 euro

Lesdata: 3 woensdagmiddagen 14.00 - 16.00 uur, vanaf 8 februari 2023